Výroba listového těsta probíhá na speciálních linkách, kde dochází k opakovanému vyvalování a překlápění těsta. Tento proces se nazývá laminace a dovoluje vytvořit až 80 tenkých vrstev v jednom těstovém plátu šířky 3 ? 4mm. Při následném pečení je kvalita těchto vrstev, jejich tloušťka a vyrovnanost naprosto stěžejním faktorem pro dosažení správného výsledku.
Z listového těsta se vyrábí široká škála produktů, jako jsou různě plněné záviny, řezy, rolky, hřebeny atd. Nejznámější a nejrozšířenější výrobek je však croissant. Croissant je pečivo francouzského původu (croissant ? čti kruasán ? znamená francouzsky půlměsíc, což odkazuje na jeho zahnutý tvar). Je vyroben z kynutého listového těsta a může být plněný různými druhy náplně ve slaných nebo sladkých variantách.

Historie nezná přesně kdy, a kde byl vyroben první croissant, ale první odhady odkazují I na polovinu devatenáctého století a místem byla rozhodně Francie. Nicméně rozšířena a i mezi odborníky stále uznávána je teorie, která jako místo původu croissantu označuje Maďarsko. Podle této legendy byl první croissant upečen v roce 1686, kdy neznámý pekař upozornil vůdce obrany Budapešti na přicházející Turky, kteří v té době obléhali město. Pekař se stal přes noc hrdinou, ale jediné, co žádal jako svou odměnu, bylo právo upéct speciální pečivo na počest záchrany města, které vytvaroval do půlměsíce, což bylo a je symbolem islámu, aby se tak dalo přeneseně říci, že obyvatelé Budapešti snědli své obléhatele.

Linkuj si!      Jaggni to!Jaggni to!   Pridej na Seznam  
JOSEF KUBÍK nákladní autodoprava

Zanechej komentář