Švýcarskou kuchyni můžeme popsat jako kuchyni jednoduchou, ale velmi výživnou a aromatickou. Jejími typickými surovinami jsou sýr a brambory. Švýcarko je známé hlavně svými jedinečnými sýry, které jsou vyráběny především z kravského mléka. Mezi nejznámější sýry patří: ementál, appenzeller, gruyere, Tete de Moine, greyezer, sbrinz, tilsiter a mezi neodmyslitelné speciality švýcarské gastronomie se řaďí také raclette a fondue.

Raclette

Raclette připravujeme ze stejnojmenného sýru, který v plátcích rozehřejeme ve speciálním grilu a servírujeme v polotekutém stavu spolu s vařenými brambory, ke kterým se mohou podávat nakládané okurky, cibulky, ananas atd.

Raclette

Fondue je pokrm, který připravuje ze směsi sýrů ve speciálním hrnci, kde se směs stále ohřívá. Do tekutého sýru, zahřívaného uprostřed stolu na hořícím kahanu, se namáčí na dlouhé vidličce napíchnuté kousky bílého chleba, masa nebo zeleniny. Tradiční fondue se připravuje z jedné třetiny z ementálu a dvou třetin ze sýru gruyere a podává se především v zimě.

Ementál

Jde o švýcarský sýr se sladkou krémovou, jemně ořechovou chutí. Vzhledem k tomu, že sýr nikdy nebyl patentován, produkuje se také ve Francii, Německu, Rakousku, Finsku, ale i v zámoří. Jedinou zárukou, že jde o autentický švýcarský sýr, je regulované označení bochníků nebo obdélníků sýru symbolem ?Švýcarsko?. Původně se originální ementál vyráběl v údolí Emme od 16. století. Vyrábí se ze syrového kravského mléka, kterého se potřebuje cca 1000 litrů na jeden bochník o hmotnosti cca 70kg. Sýr má žlutohnědou pevnou kůru a sýrové těsto světe žluté barvy, jemné a vláčné. Ementál je proslavený svými oky velikosti ořechu.

Tete de Moine

Sýr pocházející ze Švýcarska znamená v překladu ?Mnichova hlava? ? byl vyráběn mnichy v opatství Bellelay v pohoří Jura a je jedním z nejzajímavějších sýrařských produktů v Evropě. Má tvar válce a obvykle váží necelý 1 kg. Vyrábí se z nepasterovaného kravského mléka. Sýr je tvrdý, s pevnou mazlavou zrnitou a červenohnědou kůrkou, a slonovinově až světle žluté barvy. Pomocí speciálního přístroje ?girolle? se při konzumaci seškrabují tenoučké hoblinky. Má kořeněnou, ale přitom jemnou chuť.

Linkuj si!      Jaggni to!Jaggni to!   Pridej na Seznam  
JOSEF KUBÍK nákladní autodoprava

Zanechej komentář