V roce 2006 byla u nás dosažena zatím historicky nejvyšší spotřeba sýrů a tvarohů, a to 16,6 kg/osobu.

Na celkové spotřebě 16,6 kg se přírodní sýry podílejí hodnotou 62 %, tavené sýry 17 % a konzumní tvarohy 21 %.

Spotřeba tavených sýrů ve výši 2,7 kg/os/ rok je navíc v ČR nejvyšší na světě, naše země je následována až Irskem (1,9 kg), USA (1,7 kg) a ostatní vyspělé sýrařské země dosahují v průměru hodnoty jen okolo 1 kg na osobu. Česká spotřeba tavených sýrů je dlouhodobě dána konzumentskými zvyklostmi (?levná” potravina, snadno dostupná, praktická, dobře roztíratelná i po vyjmutí z lednice atd.)

Spotřeba sýrů na obyvatele v roce 2006 v zemích EU
Slovensko 9,3kg
Maďarsko 10kg
Polsko 10,4kg
Česká Republika 16,6kg
Švédsko 17,9kg
Rakousko 19,6kg
Německo 22,1kg
Švýcarsko 22,9kg
Itálie 23kg
Francie 25,4kg
Řecko 28,9kg

Linkuj si!      Jaggni to!Jaggni to!   Pridej na Seznam  
JOSEF KUBÍK nákladní autodoprava

Zanechej komentář