Základními složkami tradiční slovenské kuchyně jsou brambory, mléko ? mléčné výrobky a další základní suroviny, pro které jsou na Slovensku příhodné klimatické podmínky. Mléko se konzumuje sladké i kyselé, oblíbené jsou mléčné výrobky jako podmáslí, tvaroh, smetana, brynza (slaný ovčí tvaroh) a ovčí sýry. K nejoblíbenějším patří sýrové korbáčky, uzené i neuzené parenice, oštěpky a brynza. Zřejmě nejznámějším slovenským pokrmem jsou klasické brynzové halušky.

Brynza
Brynza je považovaná za část chráněného slovenského kulturního a gastronomického dědictví. Brynza patří do skupiny přírodních sýrů a její výroba má na území Slovenské republiky dlouholetou tradici. Brynza se vyrábí ze sýru z ovčího mléka nebo ze směsi sýrů z ovčího a kravského mléka. Má bílou až nažloutlou barvu s nazelenalým a nebo šedým odstínem. Obsahuje 100krát až 1000krát víc užitečných mikroorganizmů než živé jogurty. Díky tomu patří mezi potraviny s výraznými probiotickými vlastnostmi. Vyznačuje se typickou lahodnou chutí a vůní po ovčím sýru

Slovenská brynza má vžité názvy, a to:
? ovčí brynza (vyrobená jen z ovčího hrudkového sýra)
? brynza (vyrobená ze směsi sýrů z ovčího a kravského mléka)

Slovenská brynza, kterou smí v rámci EU produkovat jedině Slovensko, se může pod tímto jménem vyrábět jen z nepasterizovaného ovčího mléka. Lze ji však připravit i z mléka, které bylo pasterizované a zpětně obohacené o ty užitečné mikroorganizmy, které byly odstraněné právě pasterizací. Brynza, která je tepelně upravovaná ? terminovaná, už nemůže nést v názvu přívlastek slovenská. Na výrobu slovenské brynzy se podle protokolu EU může využít sýr jen od ovcí chovaných na vymezeném území Slovenska.

Oštěpek
Oštěpek je tradiční slovenský plnotučný uzený pařený sýr žlutohnědé barvy a jemné slané chuti vyráběný ve tvaru elipsoidu s původní ornamentikou. Pochází ze severu Slovenska. Jeho využití je široké jak v teplé kuchyni na zapékání, smažení, gratinování, tak ve studené kuchyni na různé sýrové mísi a saláty

Parenica
Typická slovenská sýrová specialita, která patří mezi nejstarší druhy slovenských sýrů. Parenica je pařený sýr vyráběný z výběrového syrového mléka. Je charakteristická hlavně svým tvarem stočené stuhy. Vyrábí se neuzená nebo uzená.

Korbáčik
Pařený sýr ve tvaru vláken (nití), které jsou zapleteny do tvaru korbáčika. Pletenec se vytváří z 3 ? 4 sýrových nití s tloušťkou 3 ? 4mm, na obou koncích je ovázaný sýrovou nití tvořící mašličku. Korbáčiky jsou dlouhé cca 15 ? 17cm s hmotností 15g.

gelové nehty
Linkuj si!      Jaggni to!Jaggni to!   Pridej na Seznam  
JOSEF KUBÍK nákladní autodoprava

Zanechej komentář