Čajové lístky se většinou sbírají 4x-5x do roka (březen-září), v některých oblastech prakticky celý rok. Lístky se sbírají podle takzvaných sběrových formulí, které určují, kterou část výhonku ještě uštípnout. Cennější jsou mladší menší lístky u špičky výhonku a pupen. Požadavky na sběr některých zvlášť ceněných druhů čaje prý byly takové, že sběračky nesměly jíst kořeněná jídla, musely používat rukavice a každodenně se koupat, aby čaj nepřejal nežádoucí pachy. Při výrobě čaj” je sběr jedna z mála operací, která dosud nebyla úspěšně mechanizována. Podle údajů z literatury jeden sběrač za den sebere až 20kg čerstvého čaje, z kterého po zpracování vznikne asi 5kg suchého čaje.

Zpracování čaje

Klasická metoda:
zavadnutí (10 ? 20 hod.) ? svinování (1 hod.) ? fermentace (2 a více hod.) ? sušení ? třídění

CTC technologie (crushing – tearing – curling):
drcení ? trhání ? svinování ? fermentace

Fermentace, nebo oxidace?
Oxidace je u čajů často zaměňována za fermentaci. Fermentace je anaerobní proces, který probíhá bez přístupu vzduchu, zatímco oxidačni proces u čaje je na vzduchu závislý. Černé čaje a Pu-erhy procházejí mnohahodinovým oxidačním procesem. Oolongy jsou oxidovány částečně, čaje zelené zcela minimálně a bílé čaje nejsou vystaveny oxidačnímu procesu vůbec.

Linkuj si!      Jaggni to!Jaggni to!   Pridej na Seznam  
JOSEF KUBÍK nákladní autodoprava

Zanechej komentář