V mozku pokusných myší živených po devět měsíců potravou bohatou na tuky, cukr a cholesterol se objevily abnormální změny spojované s Alzheimerovou chorobou. V rámci své doktorské práce to zjistila švédská studentka Susanne Akterinová.
Strava, kterou myši dostávali, je poměrem cukrů, tuků a bílkovin podobná typické nabídce fast-foodů.

“Při výzkumu mozků těchto myší jsme našli chemické změny ne nepodobné těm, které nacházíme v mozcích postižených Alzheimerovou chorobou. Domníváme se, že vysoký přísun tuku a cholesterolu v kombinaci s genetickými faktory nepříznivě ovlivňuje některé procesy v mozku, což může být dodatečným faktorem vzniku této nemoci,” říká Akterinová.

Upozorňuje ale, že přestože její výzkumy mohou poskytnout určitý návod, jak by bylo možno Alzheimerově chorobě předcházet, je zapotřebí ještě hlubšího zkoumání, než bude možné vydat nějaké doporučení pro veřejnost.

Zdroj: www.tyden.cz

Linkuj si!      Jaggni to!Jaggni to!   Pridej na Seznam  
JOSEF KUBÍK nákladní autodoprava

Zanechej komentář