Pita (také Pitta) chléb je pšeničné pečivo kulatého, plochého tvaru. Peče se v široké oblasti, od Středozemního moře přes Střední východ a Arabský poloostrov až po Indii, a to v mnoha formách, jako gyros, kebab, souvlaki, falafel, lahmacun atd. Originální řecký Pita chléb je ze všech nejznámější a ve světě nejrozšířenější.
Tradičně se používá jako příloha k různým druhům omáček. Jeho úprava jako plněný ?sendvič” je mladší, ale v západním světě rozšířenější.
Výroba Pita chleba je výjimečná hlavně teplotou pečení, která dosahuje 370 °C. Ta způsobí rychlé zvětšení objemu těsta a oddělení do dvou vrstev, které zůstanou separované i po upečení, takže umožní chléb otevřít jako kapsu.

Linkuj si!      Jaggni to!Jaggni to!   Pridej na Seznam  
JOSEF KUBÍK nákladní autodoprava

Zanechej komentář