Německá kuchyně jako taková neexistuje, je souhrnem různých kuchyní a liší se region od regionu. Je silně ovlivněna francouzskou, švýcarskou a rakouskou kuchyní, ale má i mnoho společných znaků s kuchyní skandinávskou ? hlavně na severu Německa. Německá kuchyně má pověst kalorická bomby, a to hlavně kvůli těžkým pokrmům a častému používání uzenin k přípravě jídel. Mezi známé německé sýry patří:

Cambozola

Jde o plnotučný sýr pocházející z bavorských Alp, kde se vyrábí z kravského mléka s přidáním smetany. Jméno cambozola vzniklo kombinací jmen camembertu a gorgonzoly. Je to sýr s bílou plísní na povrchu a s velice výraznou modrou plísní uvnitř hmoty, s hladkou strukturou a s lehce pikantní chutí. Cambozola je sýr vhodný pro každou mísu, kde se může podávat s čerstvým ovocem a křupavým selským chlebem, v doprovodu s portským vínem, německým bílým vínem nebo pivem.

Amoroso

Amoroso pochází z Bavorska, je plnotučný s modrou plísní na povrchu i uvnitř hmoty. Chuť méně uzrálého sýru je plná, smetanová, s decentní mírou pikantnosti, sýrová hmota je velmi krémová, pokrytá zelenomodrou plísní, která prostupuje i dovnitř. Sýr se velmi dobře rozpouští, a tak se často používá v teplé kuchyni. Můžeme podávat s mohutným červeným vínem a čerstvým chlebem.

Allgáuer Bergkáse

Sýr s chráněným původem, pocházející z Bavorska, vyráběný z kravského mléka. Aromatický pikantní sýr s intenzivní, kořeněnou chutí. Tyto sýry mají tvar kruhu o výšce 8 ? 10cm, o průměru obvykle 40 ? 90cm a váží 15 ? 50kg. Barva sýru je tmavě žlutá až nahnědlá. Podává se většinou s chlebem anebo je velmi dobrým doplňkem k salátům, používá se také k zapékání.

Weissiacker

Polotvrdý sýr z kravského mléka s bílou plísní na povrchu, pocházející z Olberallgau. Weisslacker bývá označován jako ?pivní sýr”. Sýrová hmota má světlou barvu a malé množství ok. Pro sýr je typická výrazně pikantní slaná až ostrá chuť. Podává se nakrájený k pivu.

Linkuj si!      Jaggni to!Jaggni to!   Pridej na Seznam  
JOSEF KUBÍK nákladní autodoprava

Zanechej komentář