Za kolébku čaje je považována Čína, odkud z roku 100 našeho letopočtu pocházejí první zmínky o pěstování čaje. Po téměř 300 letech se dostal čaj do Japonska, kde se rychle rozšířil a začal pěstovat. Za vlády dynastie Ming v Číně (14 ? 17 století) se změnil způsob přípravy zeleného čaje. Při původní přípravě se čaj lisoval, následně rozemílal na prášek, a ten se vařil spolu s vodou. Do Evropy přivezli čaj v 16. století Portugalci a následně Holanďané. Čaj se mezitím začal pěstovat také na Cejlonu, v Indii, na Jávě, na Tchaj-wanu, na Sumatře, Brazílii a různých koloniích evropských velmocí. V roce 1826 byl na trh uveden první balený čaj, roku 1896 patentuje A. W. Smith první jednotlivě balený (sáčkový) čaj.

Čajovník jako rostlina

Čajovník ?Camellia Sinensis” je z botanického hlediska stálezelený keř, dorůstající v přírodě výšky 5 až 15 metrů, výjimečně až kolem třiceti metrů. Na plantážích jsou keře udržovány ve výšce kolem jednoho metru. Sběrem jsou pak řady keřů dokonale zarovnány, například do podoby tzv. čajových stolů, což umožňuje pohodlnější sběr čajových lístků a ? úrodu. Listy čajovníku jsou dlouhé od tri do pětadvaceti centimetrů a široké jsou mezi jedním a deseti centimetry, dospělé listy jsou tlusté, hladké a kožnaté, s krátkým řapíkem. Květy jsou bílé, vyrůstají jednotlivě až po třech, mají pět okvětních lístků a výrazně žluté prašníky.

Linkuj si!      Jaggni to!Jaggni to!   Pridej na Seznam  
JOSEF KUBÍK nákladní autodoprava

Zanechej komentář