Bageta (z fr. baguette = hůlka, proutek) je typickou součástí tradiční kontinentální snídaně ve Francii. Pro svůj protáhlý tvar a výrazně křupavou kůrku se stala celosvětově rozšířeným druhem pečiva.
Ačkoli je bageta výrobkem navždy spojeným s Francií, zrodila se ve Vídni. Na vznik bagety, tak jak ji známe dnes, měly vliv dva faktory. Za prvé to bylo rozšíření napařovacích pecí v první polovině devatenáctého století, které umožnily výrobu baget s velmi křupavou kůrkou a typicky pórovitou střídou. Druhá zásadní skutečnost následovala po vydání zákona z roku 1920, který zakazoval prácí před čtvrtou hodinou ranní. To pekařům znemožnilo výrobu tradičního bílého, oválného chleba pro čas snídaně. Štíhlejší bageta tak mohla díky své kratší pečící době, nahradit chléb jako pečivo na snídani.

Zajímavost:
Poměrně rozšířenou, přesto však mylnou teorií o vzniku bagety je příběh situovaný do období Napoleonských válek. Při tažení v Rusku Napoleon nařídil, aby si každý pěšák přibalil více oblečení, což výrazně omezilo prostor, kde mohly být uloženy potraviny. Proto vymysleli pečivo, které mohlo být uloženo v nohavicích každého vojáka ? dlouhou tenkou bagetu.

Linkuj si!      Jaggni to!Jaggni to!   Pridej na Seznam  
JOSEF KUBÍK nákladní autodoprava

Zanechej komentář