Jedná se o plochý pečený chléb. Název je odvozený z latinského focus, což znamená (centrum) střed a také ohniště: středem domu bylo ohniště, na kterém se pekl chléb.
Základní recept vymysleli Etruskove a dávní Řekové, ale v současné době je chléb především znám jako pochoutka liguriánské
Focaccia je v Itálii velice populární a je obvykle dochucena olivovým olejem, bylinkami, posypaná sýrem a masem nebo dochucena zeleninou. Používá se jako příloha mnoha jídel i jako základ pizzy nebo sendvičový chléb.
Těsto je svou strukturou a stylem podobné pizze – skládá se z lepkové mouky, oleje. vody, cukru, soli a droždí.
Těsto se vyválí do tlustých vrstev a peče se na kamenném dně pece. Kuchaři často chléb propichují nožem, aby se uvolnily vzduchové bubliny na povrch. Pro vytvoření děr v těstě se používá speciální náčiní a provádí se ještě před zapečením. Pro zachování vlhkosti těsta se potírá olivovým olejem.

Linkuj si!      Jaggni to!Jaggni to!   Pridej na Seznam  
JOSEF KUBÍK nákladní autodoprava

Zanechej komentář