Kávovník je malý, stále zelený strom, pěstovaný ve vlhkém tropickém pásmu. Ze 600 druhů kávy, které jsou nám známy, se jen tři druhy pěstují extenzivně. Káva arabica, káva robusta a káva liberica, která se pěstuje pouze v západní Africe a Malajsii. Poptávka po této kávě je, pro její velmi specifickou chuť, velmi malá. Nejvýznamnější v produkci je samozřejmě káva Arabova (64%) a robusta (36%). Největšími rozdíly mezi kávovníkem arabica a robusta jsou především ve velikosti zrn a obsahu kofeinu. Káva arabica je aromatičtější a obsahuje méně kofeinu než robusta.

ARABICA
? Vysoký keř, dosahující výšky 3 metrů.
? Obsah kofeinu 0,8-1,7%.
? 64 % celosvětové kávové produkce.
? Pěstuje se ve výškách cca 1000 až 1800 m.
? Přináší plody po třech až čtyřech letech od vysazení a plodí cca 25 let.
? Sklízí se dvakrát až třikrát ročně.
? Sklízí se většinou ručně.
? Kávovník kvete a zraje současně.
? Plody zrají až devět měsíců.
? Kávovník arabica není tak odolný vůči nepřízni okolí jako kávovník robusta.
? Káva s výraznou chutí a jemným aroma.

ROBUSTA
? Keř či strom, vznikl zkřížením kávovníků arabica a mauritian.
? Obsah kofeinu 1,7-3,5 %.
? 36 % světové produkce.
? Pěstuje se ve výškách 500?800 m.
? Přináší plody již po dvou letech.
? Méně náročný na kvalitu půdy.
? Větší výnosy.
? Strojový sběr.
? Odolnější vůči nemocem a nepřízním počasí.
? Káva se silnou chutí, méně aromatická.

Linkuj si!      Jaggni to!Jaggni to!   Pridej na Seznam  
JOSEF KUBÍK nákladní autodoprava

Zanechej komentář