Čaje lze dělit podle mnoha různých kritérií (původ, produkční oblast, použití suroviny, sběr listů, velikost listů?)

Druhy čajů dle zpracování

Černý čaj
Po zavadání a svinování nebo zpracování technologií CTC (Crush, Tear, Curi) je budoucí černý čaj dlouhé hodiny vystaven oxidačnímu procesu, který dává čaji výraznou sytou barvu. Zmíněná CTC technologie dokáže dát nálevu čaje sytě červený nádech. Černé čaje jsou obecně chuťově silnější a obsahují více kofeinu. Celková spotřeba černého čaje činí asi 70% celkové světové spotřeby čaje. Největší oblibě se těší hlavně v západních zemích, asijské země černý čaj produkují především na export.

Oolong
Částečně zoxidovaný čaj. Lístky se nechávají zavadnout na přímém slunci, poté jsou přetřásány ve velkých otočných válcích ? okraje lístků se rozruší a čaj začne oxidovat, oxidace je přerušena, když okraje lístků začnou červenat. Spotřeba se pohybuje kolem 3% celosvětové spotřeby čaje.

Zelený čaj
Neprochází procesem oxidace vůbec a má zachovány všechny přírodní polyfenoly. Oxidaci je zabráněno opražením na pánvi (Čína), propařováním (Japonsko) nebo pečením. Většina zelených čajů vytváří zelenozlatavý nápoj.

Linkuj si!      Jaggni to!Jaggni to!   Pridej na Seznam  
JOSEF KUBÍK nákladní autodoprava

Zanechej komentář