Podobně jako u vína, existují i u čaje znalci ? degustátoři. Jejich zkušenost a citlivé posouzení čaje sou potřebné především při výrobě čajových směsí. Už v jednotlivých produkčních oblastech se pro dosažení vyrovnanější kvality mísí čaje z různých čajových plantáží. Cílem je v tomto případě získání konstantní kvality směsi a zároveň výhodné ceny. Čaje silně aromatické a čaje, které dobře barví, jsou míšeny s čaji horší kvality a slabšího aroma. Chuť aromatičtějšího dražšího čaje pak převládne a ?zamaskuje” chuť slabších čajů. Naopak v čajovnách podávané a prodávané čaje jsou většinou smíchané z co nejméně různých míst. Mají tak sice kolísavou kvalitu, ale přinášejí věrnější chuť konkrétního čaje, která ve směsi většinou zanikne.

Znalci zkoumají čaj mnoha způsoby: posoudí vzhled suchých a pak i rozvinutých čajových
lístků (který už sám o sobě dosti vypovídá o kvalitě čaje), barvu nálevu a jeho vůni. A samozřejmě také chuť ? nejprve slabý nálev a pak nálev určený k pití. Ochutnávač nálev většinou nepije, pouze zkoumá chuťové vlastnosti, což ovšem vzhledem k počtu ochutnávaných šálků není překvapivé. Pro popis čaje znalci používají vlastní názvosloví, původem pochopitelně z angličtiny.

Linkuj si!      Jaggni to!Jaggni to!   Pridej na Seznam  
JOSEF KUBÍK nákladní autodoprava

Zanechej komentář