Britští vědci z univerzity ve městě Norwich hledají pro svůj projekt čtyřicet dobrovolnic, které by jedly každý den po dobu jednoho roku čokoládu. Cílem výzkumu je zjistit vliv hořké čokolády na snížení rizika srdečních onemocnění.

Vědci věří, že čokoláda s vysokým obsahem rostlinných flavonoidů, které se nacházejí v kakau a sójových bobech, může u diabetiček po menopauze snížit riziko srdečních chorob.

Speciální hořkou čokoládu pro projekt vytvořili belgičtí výrobci čokolády. Dobrovolnice, které ji budou ve jménu vědy konzumovat, musí být nekuřačky mladší 76 let, musí být po menopauze a mít cukrovku druhého typu.

Vybrané ženy budou vyplňovat dotazníky o svém životním stylu, čekají je odběry krve a moči a ultrazvukové snímání tepen. Vědci tak budou moci sledovat, zda konzumace čokolády přispěla k nějakým zdravotním změnám.

Minulý rok se projektu zúčastnilo asi 150 dobrovolnic, které zanedlouho podstoupí poslední zdravotní testy. Jejich výsledky ukážou, zda se u žen změnily hodnoty krevního tlaku a hladiny cholesterolu, které patří k hlavním ukazatelům stavu srdce.

Linkuj si!      Jaggni to!Jaggni to!   Pridej na Seznam  
JOSEF KUBÍK nákladní autodoprava

Zanechej komentář